Milstolpar

Milstolpar i bandets historia

2022-2023

Under våren hade vi den stora äran att få underhålla er med bröderna Rongedal. Det var otroligt mycket energi i dessa killar. Vi började med en konsert i Lidköpings Pingstkyrka och fick avsluta med en konsert på Sveriges Nationaldag på Dina-scenen i Lidköping inför mycket publik.

Under hösten 2022 och våren 2023 samarbetade vi med Samuel Ljungblahd igen efter 10 år. Denna gång blev det hela 11 konserter från Örebro ner till Värnamo under hösten 2022 och våren 2023. Vi avslutade med en stor konsert i Jönköpings Pingstkyrka med när 700 åskådare.

2021

En av Sveriges största gitarrister, Janne Schaffer besöker oss under hösten för en konsert i Lidköping. Det blev något alldeles extra att få spela och lyssna till denna legend.

2019

Under våren gör vi en välgörenhetskonsert i samband med att Hannas hjälpverksamhet (som bedriver barnhem på Sri Lanka) fyller 50 år. Vi avslutar året med en tidig julkonsert med insamling till samma organisation.

Däremellan får vi besök av en energisk och skönsjungande kvinna i form av LaGaylia Frazier. Med sällan skådat drag river vi av två fartfyllda och bejublade konserter samma helg, en i Lidköping och en i Skövde. Pjuh!

2018

Vi gör gemensam sak med kyrkokörerna S:t Nicolai Vocalis och S:ta Helena Vokalensemble och sätter upp Duke Ellingtons ”Sacred Concert” vid flera tillfällen runt om i Skaraborg. Som solist har vi med oss Margareta Bengtson (fd medlem i The Real Group) och Johannes Landgren är dirigent. Det blir en stor publiksuccé och både vi medverkande och publiken blir berörda av det vackra verket.

2017

Under året har vi ett antal riktigt spännande konserter där nästan vad som helst kan hända. Anledningen till detta stavas Gunhild Carling. Denna otroligt begåvade multiinstrumentalist och jazzmusiker har även en otrolig energi och hon får oss att spela snabbare än någonsin! Samtidigt som hon sjunger, stäppar, spelar smäktande trombonsolo eller trakterar tre trumpeter samtidigt!!!

Året avslutas med en något stillsammare julkonsert med vänner och bekanta när vi återupptar det gamla konceptet ”Svängjul”.

2016

Vi gör comeback tillsammans med Ingemar Olsson och drar på miniturné till Skåneland under senvåren. Det blir några riktigt minnesvärda dagar som bjuder på en försmak av sommarvärmen. På publikens begäran blir det sedan ytterligare ett par konserter med Olssons låtar under höst/vinter.

2015

Nya Stadens Storband firar 30 år (!) med en välgörenhetskonsert i Pingstkyrkan, Lidköping. Denna konsert följs av en turné i Västsverige där vi samlar in pengar till barnhemmet Caminul Felix i Rumänien.

Vi avslutar sommaren genom att återigen göra gemensam sak med ”prinsbröllopssångaren” Samuel Ljungblahd. Vi ger Pingstkyrkan i Uddevalla en hejdundrande 90-årsfest och avslutar Kultur- och Porslinsfestivalen i Lidköping genom en mycket välbesökt utomhuskonsert i strålande solsken på Rörstrandsområdet.

2014

Samuels norske kompis Ole Börud tar storbandet till soulens, funkens och 90-talsballadernas förlovade land med vår- och höstturnéer. Storbandspubliken i Västsverige ryser av vällust!

2013

Frank Ådahl kan verkligen sjunga både Disney och soul. Hans egna låtar varvas med Stevie Wonder och långa mellansnack under åtta konserter med Nya Stadens Storband.

2012

Samuel Ljungblahd tjatar till sig ytterligare spelningar med bandet. I Strängnäs flyttas alla bänkar ut och publiken ger stående ovationer under hela konserten. Den succéartade turnén fortsätter i samma anda på ett tiotal platser i mellansverige.

2011

”Sinatra Show – the classics” med Andreas Jonsson, kör, stråkar samt Helens dansskola fyller De La Gardie-aulan med den rätta Sinatra-stämningen.

2010

Bandet spelar för första gången med Samuel Ljungblahd, totalt blir det fem konserter på denna turné. Ett härligt samarbete som ska återkomma flera gånger framöver.

2009

Vi ger oss ännu en gång ut på vägarna med legenden Ingemar Olsson. Vi gör konserter i Missionskyrkan i Lidköping, Pingstkyrkan i Skövde och mitt i sommaren en bejublad konsert på Gullbrannagården utanför Halmstad. På hösten tar bandet upp ”Svängjul”-reportoaren och bjuder till julkonsert 6 december.

2008

”Soul i Sinne” blir namnet på 2 härliga konserter tillsammans med 20-årsjubilerande Stenhammarkören. Soul, R’nB och gospel varvas med humor från allas vår manager Kenth-Ingvar Johansson.

2007

Efter flera konserter i bland annat Mjölby och på Prisma Teknik i Tibro ger sig bandet ut på en liten miniturné och bejublad närvaro i småländska Nybro och också Habo.

2006

Roger Forslund fyller 50 år och en repetitionshelg i Missveden inleder arbetet med en diger repertoar för samarbetet med jazzlegenden Svante Thuresson som gästar bandet för ännu en fullsatt konsert i De la Gardieskolans aula i november.

2005

Bandet får äntligen kontakt med Roger Pontare och konserterar i en fullsatt aula i Lidköping. Fina recensioner avlöser varandra och både bandet och Pontare är nöjda med ett fint samarbete.

20 år som band är ett faktum. Bandet slår på stora trumman och har jubileumskonsert i Pingstkyrkan där allt startade en gång i världen.

   Nostalgisk tillbakablick – Jonny Hektor kåserar till bandets 20-årsjubileum

Jag sitter här och är lite nostalgisk – tänk att 20 år har passerat sen vi startade det här äventyret som kallas Nya Stadens Storband, Ja, mer än tjugo år faktiskt. På åttiotalet fanns fortfarande en klassisk blåsorkester i Pingstkyrkan i Lidköping. Inte lätt att rekrytera nya blåsare – förutom trumpetare förstås. Varför inte utöka skaran med träblåsare? Sålunda anslöt diverse musikanter med tvärflöjt, saxofon, klarinett och andra icke ortodoxa instrument för ett ”brass band”. Vi konverterade till ett symphonic band.

Tanken på ett storband med kristna förtecken (kors och be) dök nog upp första gången på en sångledarkonferens. Om jag inte minns fel hölls den i Mora. Där hade någon arrangerat för storband och spelat in detta på en ”löddrig” kassett som jag fick i min hand lite senare. Det lät ju fantastiskt! Tänk att kunna kombinera så skön musik som storbandsjazz med ett så skönt budskap som det kristna!
Men vänta lite nu – här hade vi alltså i slutet av 1984 ett symphonic band i Pingstkyrkan i Lidköping med saxar, trumpeter, några tromboner och lite komp. Några samtal bara till några musiker runt om i Skaraborg och vi skulle kunna få till ett storband. OK, vi hade ingen barytonsaxofonist men…ändå! Vårt första framträdande hölls inte på Nefertiti eller Nalen utan snarare i Lavad bygdegård. Förutsättningarna var söndagsskolefest och gungande scen. Det är en spelning som inte precis har låtit tala om sig! Eller spela om sig om man nu kan uttrycka det så! Roligt var det i alla fall. Den riktigt första konserten hölls i Pingstkyrkan våren 1985. Jag minns att vi spelade temat ur The Pink Panther och längst fram på draget hade jag en boxhandske. Varför? Tja, varför inte?

Man bör beakta att jag var tjugo år yngre då, ja, säkert mer – mentalt sett! Men hur gick det med barytonsaxen? Ja, vi lyckades faktiskt övertala Johan från Vara som var tvungen att låna en barra varje gång från musikskolan. Efter en basar där vi sålde alltifrån hemmagjord saft och brödrostar till kronskålar från Rörstrand lyckades vi skrapa ihop tillräckligt många tusenlappar för att köpa det åtråvärda instrumentet. Läckte gjorde den i putorna men den funkade att spela på i alla fall. Visste ni att Nya Stadens Storband en gång spelade så pass ljudligt att polisen kom? Det var i Holland. Eller att Anita höll på att bli ett nervvrak pga sin ”gästfrie” värd som insisterade på att sjunga lovsånger hela nattten? Eller att Richard Elmlund, vår pyrotekniskt ansvarige, nästan höll på att bränna ner ett litet bönehus i Kvillsfors? Eller att vi höll på att glömma P-O kvar på toan i Pingstkyrkan när vi skulle iväg på turné? Eller när vi tappade bort Roger i Amsterdam och jag blev tvungen att ta över gruppen? Eller…nej förresten. Vem orkar höra på sånt här…? …undrar en legendarisk

Jonny “Draget” Hektor

2004

Roland Utbult i högform och med ny platta i bagaget backas han upp av ett storband i minst lika bra form. 7 konserter hinns med innan “Rolle” drar hem till Öckerö igen.

Ett nytt koncept tas fram och bandet står för bygdens bästa julkonsert. Företeelsen får namnet “Svängjul” och en blandad repertoar går hem hos både gammal som ung. Detta måste vi göra om!

2003

Triple & Touch konserterar med bandet i både Lidköping och Skövde. En stark upplevelse som resulterar i fin kritik från orternas lokaltidningar.

Nya Stadens Storband åker till de baltiska staterna för att lära känna turnélivets alla fördelar. I det som kallats “ The Påsk På Tallin Concerts” förkunnar bandet påskens glada budskap. Lettland och Estland får möta äkta västgötsk jazz och bandet äter gott på restaurang Lejonet.

2001/2002

Bandet spelar i bland annat Stockholm och Örebro med egna solister och kompositioner.

1999/2000

Bandet inleder samarbete med rockpoeten Ingemar Olsson och går in i det nya årtusendet med 13 energifyllda konserter runt om i Västsverige.

1998

“Magical Moments” blir titeln på bandets nästa Cd. Spelas in hos Bert Karlsson på Marianne Studios i Skara. Och magiska moment blev det.

1997

Bandet väljer att bekanta sig med grannlandet Norge och gästar städerna Drammen och Lillehammar för konserter.

1995

Bandet firar 10 år i branschen och ställer till med jubileumskonsert i Pingstkyrkan. Många klassiska insatser av bla. Fredrik Ljungkvist.

1994

Storbandet kan inte få nog av Johan Stengård och bjuder in honom ännu en gång. Publiken fattar tycke och köper slut alla biljetter och bandet gör två fina konserter samma dag.

1993

Bandet åker på turné till Danmark, Tyskland och Holland. Här formades bandets image på allvar.

Jazzlegenderna Arne Domnérus och Rune Gustavsson spelar med bandet.

1992

Roland Utbult inleder samarbete med storbandet och konserterar på bandets hemmaarena detta år.

1991

Duke Ellingtons “Sacred Concert” genomförs tillsammans med Stenhammarkören i Pingstkyrkan.
Det blir flera konserter. Solist denna gång: Ann-Christin Hedmark.

1990

Inspelning nummer två “Stay With God” släpps på det banbrytande Cd-formatet. Inspelningen görs i en aula i Skara och Cd-skivan hade knappt blivit var mans egendom och det höll faktiskt på att bli en LP-skiva utav det hela. Sålde 1300 ex! Inte illa alls. Gavs även ut på kassettband.

Johan Stengård gästar ännu en gång Lidköping för konsert med bandet.

1989

Trombonisten Nils Landgren gästar bandet för en konsert. Denna gång i De La Gardieskolans aula.

Första utlandsturnén gör bandet detta år och man betar av nationerna Tyskland och Holland.

1988

Tillsammans med saxofonisten Johan Stengård genom för Nya Stadens Storband en konsert i Pingstkyrkan. Rekordpublik för bandet blev det!

1987

“Opus One” blir titeln på bandet första inspelning. Inspelat på kassettband blir detta årets julklapp. Bakmaskinen kom tvåa.

1986

Vårturnéer och spelningar varvas med instruktören Stig Robertssons insiktsfulla kunnande.

1985

Efter att i december 1984 ha spelat på en söndagsskolefest i Pingstkyrkan känner Laxåkillen Roger Forslund att Lidköping nog har potential att hysa ett storband med allt vad det innebär. Musikaliskt som ekumeniskt. Som den första officiella konserten betraktas dock konserten den 12 april i Pingstkyrkan vid Nya Stadens Torg.

Bandet anordnar en julbasar och kan införskaffa en barytonsaxofon. Detta sköna instrument!